Gluten free Greek bagels

I come from a small town, 20 kilometers or 13 miles from Athens, where everyone knows everybody. Every once in a while my mother was dragging us to Athens, to run some errands, but my most favorite part was the time for a snack, which was either tyropita (cheese hand pies) or Greek bagels sold in small food carts by vendors.

You find them in every corner in the streets of big cities. The most common snack, a simple delicacy, and a beautiful childhood memory!

These Greek bagels are bigger than the American bagel, slightly crispier yet soft and tender on the inside. Perfect for breakfast or snack. So, as you can see, I couldn’t give them a try, I had to make a gluten-free version of them! When they’re baking the whole house smells amazing!

 

koulouria2

koulouria


Gluten-free Greek bagels

 

Yields: 10 bagels                      Baking time: 15-20 minutes      Difficulty: easy

Recipe adapted from Akis Petretzikis

INGREDIENTS:

  • 420 gr/18 oz gluten free all purpose flour
  • 7 ½ g/ 1 teaspoon salt
  • 40 gr/ 1.4 oz sugar
  • 50 ml/ approx. 1/4 cup olive oil
  • 200 ml/ 7 oz. water, at room temperature
  • 9 grams (2 teaspoons)  active dry yeast

For coating and water bath

  • sesame seeds
  • 2 tablespoons sugar
  • 500 ml/ 2cups lukewarm water

INSTRUCTIONS:

  1. Preheat the oven to 390 F (200 C ). Line baking sheets with parchment paper and set aside.
  2. In the mixing bowl of your mixer, add the water and yeast and mix with a spoon until the yeast has dissolved. Let it rest for 5-6 minutes until the yeast becomes foamy.
  3. Add the rest of the ingredients to the mixing bowl (the all-purpose flour, sugar, and salt). Beat them, using the paddle attachment, on medium/high. It should take about 7-8 minutes until it forms a soft, elastic dough, which is easy to handle. The dough will start to pull off the bottom.
  4. Grease the mixing bowl with oil. Transfer the dough to the bowl, cover with plastic wrap. Allow resting for 30 minutes to 1 ½ hours or until it doubles in size.
    Fill a bowl with water (500g). Add the sugar and mix until the sugar dissolves.  In a separate bowl add the sesame seeds.
  5. Brush some oil onto a clean work surface before setting down the dough. Cut into about 10 pieces.
    Form smooth balls. Knead each ball by hand, into a long log.  Bring the two edges together to form a circle. Try to make them all the same size and shape.
  6. Dip each bagel into the bowl with water and directly into the bowl with sesame seeds.
    Bake for about 15-20 minutes, until golden.

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΑΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Αφράτα σουσαμένια κουλούρια Θεσσαλονίκης χωρίς γλουτένη, τέλεια για πρωινό ή κολατσιό για τα παιδιά!

koulouria1

 

Μερίδες: 10                      Χρόνος ψησίματος: 15–20 λεπτά     Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

ΥΛΙΚΑ:

  • 420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, χωρίς γλουτένη
  • 7 ½ γρ. αλάτι
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ.  ⁄ 1 ⁄ 4 κούπας ελαιόλαδο
  • 200 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά

Για την επικάλυψη

  • σουσάμι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 500 γρ. χλιαρό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Στρώνουμε 2 μακρόστενα ταψιά με λαδόκολλα και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.
  3. Προσθέτουμε στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι χωρίς γλουτένη, τη ζάχαρη και το αλάτι) και τα χτυπάμε με τοφτερό σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-8 λεπτά ταχύτητα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, ελαστική και εύκολη στο δούλεμά της. Η ζύμη θα ξεκινάει να ξεκολλάει από τον πάτο.
  4. Λαδώνουμε τα τοιχώματα ενός μπολ και μεταφέρουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντάς το με μία μεμβράνη για 30’- 1 ½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.Σε ένα άλλο  μπολ γεμίζουμε με το νερό (500γρ.) και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε το σουσάμι.
  5. Λαδώνουμε τον πάγκο εργασίας μας, βάζουμε τη ζύμη και κόβουμε σε κομμάτια βάρους  (10 τεμάχια) .Σχηματίζουμε με τα κομμάτια ζύμης μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το πλάθουμε με τα χέρια μας σαν λουκάνικο και ενώνουμε τις 2 άκρες για να σχηματίσουμε το κουλούρι μας. Προσέχουμε όλα τα κουλούρια να έχουνε την ίδια διάμετρο.
  6. Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο μπολ με το σουσάμι.
    Τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

 

6 thoughts on “Gluten free Greek bagels

Leave a comment