Gluten free soft pretzels

Last week, I made my first ever pretzel. Never tried it before, so I had no clue how it supposed to taste. Luckily, my husband guided me on how is supposed to taste. Every time we go to the mall, he and Anna always get Aunt Annie’s soft pretzel bites, while I just stare. Yes, I know, is not as mature as is supposed to be.

Months ago, I tried to make some pretzels, but I failed miserably! Everything was wrong, the dough, the soda bathing… So, I gave up for a while until I get the urge of creating a dough, again.

Finally, I perfected my soft pretzels! I made small ones, topped half of them with coarse sea salt and the other half with shredded cheddar and finely chopped halapeño peppers. You can even make a sweet version, it’s entirely up to you!

The recipe has been updated. I apologize for the inconvenience!

soft pretzels


GLUTEN FREE SOFT PRETZELS

Makes: 6-8         Cooking time: 10-12 minutes           Difficulty: medium

 

INGREDIENTS:

• 2/3 cup milk, warm
• 1 tablespoons butter
• 1 teaspoon yeast
• ¼ cup light brown sugar
• 1 1/2- 2 cups gluten free all purpose flour, I used Cup4Cup*

• 2 teaspoons baking powder
• ½ teaspoon salt
• 1 large egg
• ¼ cup oil

Pretzel bath and baking

• 1 teaspoon kosher salt (or pretzel salt for dusting on pretzels)
• 4 tablespoons baking soda
• 2 cups boiling water
• 6 tablespoons butter, melted

DIRECTIONS:

  1.    Preheat oven to 375 F/180 C and line a large baking sheet or two baking sheets with parchment paper.
  2.  Combine yeast with warm milk and sugar in the bowl of your stand mixer fitted with paddle attachment. In a medium bowl, mix flour and baking powder.
  3. Once the mixture becomes “frothy” your yeast is ready. Usually it takes 5-10 minutes. Stir in salt and 1 tbs of melted butter, oil, and egg. Add flour mixture gradually until a dough forms and is no longer sticky. You may need more or less depending on temperature differences and knead dough for 5 more minutes until smooth and pliable. The dough might be a bit sticky, which is ok. Cover bowl with lightly plastic wrap and set in a warm, draft-free location to rise until nearly doubled in size (about 40 minutes).
  4.  While dough is resting, prepare a baking soda bath.  In a medium-sized pot, boil water with baking soda. Once the baking soda is mostly dissolved, take the mixture off the heat and allow it to come down to a lukewarm temperature. Pour into a 9×9 (22 cm) baking dish once cooled down.
  5.  Take dough out of the bowl and flatten slightly with the palm of your hand. I prefer kneading the dough in a lightly floured silicone pad. After kneading grease the silicone pad and gently fold with a rubber spatula or greased hands. Cut dough into 8 sections. Roll each triangle into a long, thin rope, about 12 inches 930 cm) long. Shape into a pretzel by twisting both ends of the rope into a pretzel shape, crisscrossing them once, and then crossing one end over another in an X. Tuck the ends of the X behind the bottom of the pretzel shape and press gently but firmly to seal and place in baking soda bath for 2 minutes.
  6. Once the 2 minutes are up, carefully pick pretzel up either by your hand or with the help of a fork and place on prepared baking sheet.
  7. You may have to re-shape slightly. Sprinkle the pretzel with coarse salt or some cheddar cheese while still wet (optional). Repeat these steps until all pretzels are prepared and place them 2 inches apart from one another and on the baking sheet(s).
  8.  Brush generously with melted butter and bake pretzels for 8-9 minutes or until golden brown.

*NOTE & UPDATE: I prefer Cup4Cup because of its texture and the elasticity it gives. I haven’t tried with different gluten free flour brand, so the results may vary and be different. Some people experienced different results, the amount of flour was updated as well. 


ΜΑΛΑΚΑ ΠΡΕΤΖΕΛ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Μερίδες: 6-8         Χρόνος ψησίματος: 10-12 λεπτά           Βαθμός δυσκολίας: μέτριος

Μαλακά, αφράτα πρέτζελ ψωμάκια με χοντρό αλάτι ή τσένταρ και καυτερή πιπεριά. Μπορείτε να τα πασπαλίσετε με ότι εσείς επιθυμείτε!

pan soft pretzels

ΥΛΙΚΑ:

• 2/3 κούπας γάλα, ζεστό
• 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
• 1 κουταλιά του γλυκού ξηρή μαγιά, χωρίς γλουτένη
• ¼ κούπας καστανή ζάχαρη
• 1 1/4-2 κούπες (περίπου 200 γραμμ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, χωρίς γλουτένη( ή για ζύμες)
• 2½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
• ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1 μεγάλο αυγό
• ¼κούπας ηλιέλαιο

Για το «μπάνιο» και το ψήσιμο

• 1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό ή ημίχοντρο αλάτι
• 4 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα
• 2 κούπες βραστό νερό
• 6 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1.  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε ένα ή δύο μεγάλα μακροστενα ταψιά με  αντικολλητικό χαρτί.
  2.  Στο μπωλ του σταθερού μας μίξερ, με το γάτζο (εξάρτημα για ζύμες) συνδυάζουμε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε για 5 περίπου λεπτά.
  3. Μόλις σχηματιστούν ἁφροί στο μείγμα μας , τοτε η μαγια είναι έτοιμη. Προσθέτουμε το αλάτι και 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο και το αυγό. Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά (Ισως χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με το αλεύρι) και αφήνουμε να ζυμωθει για 5 πρίπου λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι η να σχηματιστεί μία απαλή και εύπλαστη μπάλα ζύμης, χωρίς να κολλάει. Αν κολλάει ελάχιστα, δεν πειράζει.
  4. Σκεπάζουμε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο 9περίπου 40 λεπτά).
  5.  Όσο ξεκουράζεται η ζύμη, ετοιμάζουμε το  μπάνιο με τη μαγειρική σόδα. Σε μία μέτρια κατσαρόλα, βράστε τις 2 κούπες νερό, με τη μαγειρική σόδα. Μόλις λιώσει η μαγειρική σόδα, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το να έρθει σε χλιαρεί θερμοκρασία. Μόλις το νερόμας έρθει στην κατάλληλη θερμοκρασία, ρίξτε το σε ένα ταψί 22 εκ.
  6.  Βγάλτε τη ζύμη από το μπωλ και με την παλάμη σας ανοίξετε και απλώστε τη ζύμη . Κόψτε τη ζύμη σε 8 κομμάτια. Πάρτε ένα κομμάτι ζύμης και πλάστε ένα μακρόστενο μπαστούνι,σαν λεπτό σχοινι, περίπου 30 εκ. Σχηματίστε το γράμμα υ και πάρτε την κάθε άκρη της ζύμης, στρίψτε το μία φορα και γυρίστε το προς τα μέσα σχηματίζοντας ένα χ και πατήστε τις άκρες ελαφρά και ρίξτε το στο χλιαρό μπάνιο με τη μαγειρική σόδα.
  7. Μόλις τελειώσουν τα 2 λεπτά, προσεκτικά πέρνουμε το πρέτζελ και το βάζουμε στο ταψί με το αντικολλητικό χαρτί.
  8. Ίσως χρειαστεί να φτιάξετε λιγάκι το σχήμα του. Πασπαλίστε με το χοντρό αλάτι ή τριμμένο τυρί τσένταρ, όσο είναι ακόμα υγρό. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα, και τοποθετείστε τα στο ταψί με 5 εκατοστά απόσταση το ένα με το άλλο.
  9.  Αλείψτε με το λιωμένο βούτυρο και ψήστε για 8-9 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.

4 thoughts on “Gluten free soft pretzels

Leave a comment