Most times, I’m trying to trick either my husband or daughter to eat anything they don’t like, but this time I tricked myself. I never liked green peas as a kid. Unlike nowadays, back then we had only one recipe for green peas, ragu which was my least favorite dish. When I joined the culinary school, I discovered more ways to cook your least favorite ingredients, highlighting them without hating them. Guess I had good instructors.
As I was trying to find ways to eat them, I came up with this recipe. Pesto sauce is one of my favorite sauces, so fresh, herbal and simply delicious without fatty ingredients. Green peas are a good source of protein, Vitamin C, and dietary fiber, great for small or big kids jus like myself.
For best results, I substitute pine nuts with a Barney almond meal, made in peanut free facility, so wholesome and nutty, perfect for my pesto recipe!
You may use your pesto sauce as a pizza sauce or pasta sauce just like I did.
PEA PESTO SAUCE
Servings: 1 cup Preparation time: 5 minutes Difficulty: easy
INGREDIENTS:
- 1 cup peas, thawed if frozen
- 1 clove garlic, smashed
- 1 green onion, chopped
- 1/4 cup Parmesan cheese, shredded
- 1/4 cup almond meal
- 1 cup fresh basil
- 1/4 cup parsley
- salt and pepper to taste
- 1/2 cup olive oil
- 1 teaspoon lemon juice
INSTRUCTIONS:
- To a food processor, add basil, parsley, peas, garlic, almond meal, lemon juice, Parmesan cheese, salt, and pepper. Mix to combine.
- While the machine is running, stream in olive oil through the spout.
Continue blending, scraping down sides as needed, until creamy and fully combined. If it has trouble blending, add a bit more olive oil or water. - Taste and adjust seasonings as needed, adding more lemon juice for acidity/brightness, Parmesan for cheesy flavor, salt for saltiness, or peas for sweetness.
ΣΑΛΤΣΑ ΠΕΣΤΟ ΑΡΑΚΑ
Μερίδες: 1 κούπα Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά Βαθμός δυσκολίας: εύκολο
Αν είστε από εκείνους που αντιπαθούν τον αρακά, όπως εγώ, αυτή η συνταγή θα σας αλλάξει τη γνώμη. Ιδανική για μακαρονάδες και σάλτσα για πίτσα.
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κούπα αρακά, φρέσκο ή κατεψυγμένο ( ξεπαγωμένο)
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 κρεμμυδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1/4 κούπα παρμεζάνα τριμμένη ή κεφαλογραβιέρα
- 1/4 κούπα αλεύρι αμυγδάλου ή χοντροκομμένα καρύδια
- 1 κούπα φρέσκο βασιλικό
- 1/4 κούπα φρέσκο μαιντανό (μόνο τα φύλλα)
- αλάτι και πιπέρι
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο χυμό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Τοποθετούμε στο μπλέντερ ή food processor, το βασιλικο, αρακά, σκόρδο, μαιντανό, αλεύρι αμυγδάλου ή καρύδια, χυμό λεμονιού,τυρί, αλάτι και πιπέρι. Ανακτέψτε μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Όσο το μπλέντερ είναι ακόμα ενργό, προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή ροή.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα, κάνοντας μία παύση ενδιάμεσα όταν χρειάζεται για να μαζέψουμε τη σάλτσα από τα τοιχώματα.
- Αν η σάλτσα σας βγει πηχτή, προσθέστε λίγο ακόμα ελαίολαδο ή νερό.
- Δοκιμάστε αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι και πιπέρι ή χυμό λεμονιού. Προσθέστε περισσότερο αρακά, αν θέλετε τη σάλτσα πιο γλυκιά.
Pingback: Sundried tomato pesto | My gf home bakery