Sometimes, I wonder if I’m really addicted to chocolate, and I kind of think I am. It was about time, though to cut off some carbs because I consume 3 to 4 times more than I should. What to say, that girl loves batter and dough!
While I was trying to satisfy my sweet tooth and my healthier lifestyle, I made this incredibly awesome, fudgy and easy gluten free sweet potato brownies with creamy almond butter, natural coconut oil, and nutty almond flour. Fo such a delicate and scrumptious recipe, I’m using Cocoa and coconut Barney butter, the creamy and smooth texture with the addition of cocoa and the prevalent coconut could only elevate these brownies!
If my picky eaters loved it, so will you! The drizzle on top is something a bit extra because it was a little bit bare sitting lonely (Not really, but I really had to make it!)
FUDGY COCONUT BROWNIES
Yields: 8 Baking time: 25 minutes Difficulty: easy
INGREDIENTS:
- 4 ounces peeled sweet potato, boiled or baked
- 1 cup Barney Butter almond meal
- 7 tbsp raw cacao powder
- 1/4 cup melted coconut oil
- 1/4 cup cocoa+coconut almond butter
- 6 tbsp honey
- 4 eggs, room temperature
- 1 teaspoon orange zest
- 1 ½ tsp pure vanilla extract
For the drizzle:
- 2 teaspoons cocoa+coconut almond butter
- 1 teaspoon honey
- 1 1/2 teaspoon coconut oil
INSTRUCTIONS:
- Preheat oven to 350 F. Line an 8×8 baking pan with parchment paper and set aside.
- Puree the sweet potato using an immersion blender or food processor and let it cool slightly.
- In a large bowl beat the eggs with honey.
- Add the coconut oil and almond butter and mix.
- Add the sweet potato puree, vanilla extract, and orange zest and mix to combine.
- Add the almond meal and mix to combine.
- Add the cacao powder and mix well.
- Pour the batter into prepared baking pan and bake for 20-25 minutes. Do not overcook brownies. They should be slightly springy on the outside but still gooey in the middle.
- Leave the brownies to cool in the pan then turn out, remove the baking parchment and cut into 8 pieces.
For the drizzle, combine the almond butter and honey. Drizzle the mixture over the brownies and serve.
ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΜΠΡΑΟΥΝΙΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΑ
Μερίδες: 8 Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά Βαθμός δυσκολίας: εύκολο
Αφράτα μπράουνις με γεύση καρύδα, που θα σας κάνει να ζητάτε και άλλο!
ΥΛΙΚΑ:
- 115 γραμ. γλυκοπατάτα, βραστή ή ψημένη στο φούρνο (περίπου μία μέτρια γλυκοπατάτα)
- 1 κούπα αλεύρι αμυγδάλου
- 7 κουταλιές της σούπας κακάο, χωρίς γλουτένη
- 1/4 κούπα λιωμένο λάδι καρύδας
- 1/4 κούπα αμυγδαλοβούτυρο ( αν δεν εχετε αμυγδαλοβούτυρο μπορείτε νατο αντικαταστείσετε με φυστικοβούτυρο ή προσθέστε ακόμη 1/4 λάδι καρύδας,συνολικά δηλαδή 1/2 κούπα λάδι καρύδας)
- 6 κουταλιές της σούπας μέλι
- 4 αυγά,σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το γλάσο:
- 2 κουταλιές της σούπας αμυγδαλοβούτυρο (ή 1 ½ κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας και 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο σε σκόνη)
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μικρό τετράγωνο ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.
- Λιώνουμε τη γλυκοπατάτα στο μπλέντερ ή στο μούλτι μέχρι να γίνει πουρές και τον αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
- Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε με ένα σύρμα τα αυγά με το μέλι.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι καρύδας και το αμυγδαλοβούτυρο (αν έχουμε) και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τη γλυκοπατάτα,το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου και το κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και ψήνουμε για 25 λεπτά. Δε το ψήνουμε περισσότερο από όσο πρέπει, τα μπράουνις θα είναι μαλακά στη μέση,αργότερα θα σφίξει.
- Αφήστε το μπράουνις να κρυώσει και κόψτε το σε 8 κομμάτια.
Για το γλάσο: απλά ανακτέψτε όλα τα υλικά και περιχύστε.
4 thoughts on “Healthy fudgy coconut brownies”