Ouzo & orange Greek cookies (gf)

You might wonder if the title is equal to the taste of the recipe. Trust me, is heavenly! Nothing can go wrong with ouzo. First,let me introduce you to ouzo.Ouzo has a similar taste to absinthe which is liquorices-like, but smoother. Is traditionally mixed with water, becoming cloudy white, sometimes with a faint blue tinge, and served with ice cubes in a small glass.

Ouzo can also be drunk straight from a shot glass,which is really strong and I personally avoiding it. Personally,prefer it mixed with orange juice,it makes it smoother,and fruity. Like many other Greek distilled products,is very strong and if you don’t control it you are getting drunk fast. It connects people,it brings them closer.

These cookies are also vegan. Greek cuisine has  numerous of vegan recipes,both sweet and savory. You will fall in love with these little babies! They are fruity and have the kick of anise from ouzo. Crunchy outside,soft inside packed with flavor!

ouzo-cookies

ouzo-orznge-cookie


OUZO & ORANGE GREEK COOKIES (GF)

Makes:25 cookies            Baking time: 25-28 minutes       Difficulty: easy

INGREDIENTS:

  • 3  cups ( approx. 4 oz/400 grams) gluten free flour for baking
  • 1/2 cup sugar ( approx. 3/5 oz/100 grams)
  • 1/4 cup fresh squeezed orange juice
  • 1/4 cup ouzo
  • zest of an orange
  • 1 1/2 cup olive oil *
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • almond flakes for topping

DIRECTIONS:

  1. Preheat your oven at 350 F (180 C). Place parchment paper in a sheet tray.
  2. In a big bowl,add the vegetable oil,olive oil,sugar,orange juice,ouzo and zest,vanilla extract and baking soda.
  3. Slowly add the flour mixed with baking powder. The cookie dough should me soft and moist.
  4. Take tablespoon of the dough and make an oblong or round  shape. Place it in the sheet tray and top it with the almond flakes. Repeat to the rest of the dough.
  5. Bake for 25-30 minutes until slightly golden brown.

*Note: If you are not a big fan of  olive oil, you can either add only 1/2 cup of olive oil and 1 cup of sunflower oil,or corn oil or substitute olive oil with  1 1/2 cup of sunflower oil.


ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΟΥΖΟ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Μερίδες: 25 κομμάτια        Χρόνος ψησίματος: 25 με 28 λεπτά      Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Νηστίσιμα,νόστιμα και πολύ εύκολα μπισκότα με ούζο και αρωματικό πορτοκάλι! Τραγανά και αφράτα.

ouzo-cookiez

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 1 ⁄2 με 3 κούπες αλεύρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις (περιπου 350 με 400 γραμ.)
  •  1 ⁄2 κούπα (100 γραμ.) κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 1/4 φλιτζάνι ούζο
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 1/2 κούπα ελαιόλαδο *
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • νιφάδες αμυγδάλου ή ψιλοκομμένο αμύγδαλο
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 C. Τοποθετήστε λαδόκολλα σε ένα ταψί.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το ούζο το ξύσμα, το εκχύλισμα βανίλιας και μαγειρική σόδα.
  3. Σιγά-σιγά προσθέστε το αλεύρι αναμεμειγμένο με το μπέικιν πάουντερ. Η ζύμη  πρέπει να  μαλακή και υγρή.
  4. Πάρτε κουταλιά της ζύμης και να κάνει ένα μακρόστενο ή στρογγυλό σχήμα. Τοποθετήστε το στο ταψί και πασπαλίστε με το αμύγδαλο.  Επαναλάβετε με την υπόλοιπη  ζύμη.
    Ψήνουμε για 25-28 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

*Σημείωση: Αν δε σας αρέσει τόσο πολύ το ελαιόλαδο,μπορείτε να βάλετε 1⁄2 κούπα ελαόλαδο και 1 κούπα ηλιέλαιο ή 1 1⁄2 ηλιέλαιο.

ouzo-cookies

12 thoughts on “Ouzo & orange Greek cookies (gf)

Leave a comment